6944 323639  
Emboliasmos

Εμβολιασμός παιδιών

Ο εμβολιασμός του παιδιού αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη των γονιών και των υγειονομικών υπηρεσιών. Όσοι αρνούνται ή εμποδίζουν τον εμβολιασμό θα πρέπει να γνωρίζουν πως η πράξη τους έχει σοβαρές συνέπειες. Ο εμβολιασμός προστατεύει όχι μόνο το δικό μας παιδί αλλά όλα τα παιδιά και μειώνει τη διασπορά της νόσου στη χώρα.

Πώς προστατεύουν τον οργανισμό τα εμβόλια

Τα περισσότερα εμβόλια συνήθως προλαμβάνουν τη νόσο, ενώ μερικά από αυτά την τροποποιούν, έτσι ώστε να μην εμφανιστεί σε πιο βαριά μορφή. Στην ουσία τα εμβόλια είναι εξασθενημένοι ιοί, μικρόβια ή τμήματα μικροβίων τα οποία έχουν χάσει την λοιμογόνο ιδιότητά τους αλλά με την διατήρηση της αντιγονικότητάς τους πετυχαίνουν την ανοσοποίηση του οργανισμού. Αρκετά εμβόλια χορηγούνται ανά δόσεις και ονομάζονται επαναληπτικά.

12 μηνών

  • Εμβόλιο κατά του Μηνιγγιτιδόκοκκου: Επαναληπτική δόση

1 έτους έως 3 ετών

15 μηνών

  • Εμβόλιο κατά της Ιλαράς-Παρωτίτιδας-Ερυθράς(Τριπλό MMR): Προφυλάσσει το παιδί από την Ιλαρά, την Παρωτίτιδα και την Ερυθρά. Το εμβόλιο της Ιλαράς-Παρωτίτιδας-Ερυθράς είναι από τα επαναληπτικά εμβόλια
  • Εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς: Προφυλάσσει το παιδί από την ανεμοβλογιά
  • Εμβόλιο της ηπατίτιδας Α: Το εμβόλιο της ηπατίτιδας χορηγείται σε δύο δόσεις


18 μηνών

  • Εμβόλιο Ηπατίτιδας Β: Επαναληπτική δόση
  • Εμβόλιο Διφθερίτιδας-Τετάνου-Κοκκύτη: Επαναληπτική δόση
  • Εμβόλιο Πολιομυελίτιδας(IPV): Επαναληπτική δόση
  • Εμβόλιο Αιμοφίλου Ινφλουέντζας: Επαναληπτική δόση.
  • Εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου: Επαναληπτική δόση

3 ετών – 6 ετών

  • Εμβόλιο Διφθερίτιδας-Τετάνου-Κοκκύτη: Επαναληπτική δόση
  • Εμβόλιο Πολιομυελίτιδας(IPV): Επαναληπτική δόση

Το ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV) συνιστάται σε κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών σε 3 δόσεις. Επίσης συνιστάται και σε κορίτσια ηλικίας 15-26 ετών, μόνο εφόσον δεν εμβολιάστηκαν στη συνιστώμενη ηλικία.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Κάθε παιδί πρέπει να επισκεφτεί τον παιδίατρό του στην ηλικία των 11 ετών για να καταγραφεί στην ειδική σελίδα του βιβλιαρίου η εμβολιαστική του κατάσταση (ποια εμβόλια έχει κάνει, ποια του υπολείπονται κλπ.).

Παρενέργειες εμβολίου

Μετά από ένα εμβολιασμό, υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν διάφορες παρενέργειες. Οι παρενέργειες των εμβολίων μπορεί να είναι τοπικές -με κάποια κοκκινίλα στο σημείο της ένεσης ή με κάποιο πρήξιμο, ενώ υπάρχει περίπτωση μετά από κάποιο εμβόλιο το παιδί να παρουσιάσει πυρετό.

Πιθανές παρενέργειές των εμβολίων.

  • Εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη. (ΔΤΚ): Το εμβόλιο αυτό πιθανόν να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης και σε σπάνιες περιπτώσεις δερματικό εξάνθημα, θερμότητα ή ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης.
  • Εμβόλιο Πολιομυελίτιδας: Το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας μπορεί να προκαλέσει λίγο πόνο στο σημείο της ένεσης.
  • Εμβόλιο ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας: Το τμήμα του εμβολίου που αφορά την ιλαρά μπορεί να προκαλέσει ένα ήπιο εξάνθημα και πυρετό ο οποίος θα παρουσιαστεί μετά τις 5 με 8 ημέρες. Το τμήμα του εμβολίου που αφορά την ερυθρά μπορεί να προκαλέσει αρθραλγίες.
  • Εμβόλιο κατά του Αιμοφίλου ινφλουέντζας: Ερυθρότητα, πόνος ή οίδημα μπορεί να προκληθούν στο σημείο της ένεσης. Σε μερικές περιπτώσεις δε μπορεί να προκληθεί και χαμηλός πυρετός.
  • Εμβόλιο ανεμοβλογιάς: Ερυθρότητα, πόνος ή οίδημα στο σημείο της ένεσης μπορεί να προκληθούν από το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς. Τα συμπτώματα είναι γενικότερα ήπια. Υπάρχει περίπτωση να  παρουσιαστεί εξάνθημα στο σημείο της ένεσης το οποίο μπορεί να παρατηρηθεί μέχρι και ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό.
13929

Ρωτατε, σας απανταμε !



Για να ρωτήσετε τη γιατρό, για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε και να στείλετε τη φόρμα που ακολουθεί. Η απάντηση θα σας σταλεί με email.

3 + 19 = ?

Φροντιζουμε για την Υγεια των Παιδιων

Η υγεία των παιδιών, τόσο η σωματική όσο και η ψυχική, είναι καθοριστική για τη φυσιολογική τους εξέλιξη και ανάπτυξη καθώς και για την κοινωνική τους ένταξη.

paidi-ygeia.grTα σύγχρονα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και συνήθειες δεν οδηγούν μόνο σε θετικές, αλλά και σε αρνητικές εξελίξεις που έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία των παιδιών.

Η επιβάρυνση της υγείας των παιδιών εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις στην κοινωνία, διαμορφώνει και μελλοντικές αρνητικές εξελίξεις  στα επιδημιολογικά πρότυπα, καθώς η αύξηση των προβλημάτων υγείας των παιδιών, οδηγεί στην εμφάνιση ή την επίταση των νοσημάτων στους μελλοντικούς ενήλικες, με άμεση επίπτωση στην κατάσταση της υγείας του μελλοντικού πληθυσμού.

"Η υγεία των παιδιών και η σύγχρονη κοινωνία"
Γ. Μάρκοβιτς  Σ.  Μοναστηρίδου

 

Αθηνα

mapΧατζοπούλου 6,  Ν. Φιλοθέη, Αθήνα, ΤΚ: 11 524

phone6944 323639