6944 323639  
Accident1

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Χρήσιμες πληροφορίες για αλεργίες - ασθένειες κ.λ.π. Περισσότερα...

ΠΡΟΛΗΨΗ
Χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη κ.λ.π. Περισσότερα...

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Πρώτη αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.... Περισσότερα...

Πνιγμός

Πνιγμός στο νερό

Σε περιπτώσεις πνιγμού να θυμάστε ότι και η δική σας ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο.
Σε βαθιά νερά κάποιος που πνίγεται, μπορεί να παρασύρει αυτόν που θέλει να τον βοηθήσει.
Παραμείνετε ήρεμοι και μην υπερεκτιμάτε την αντοχή σας. Εάν έχετε κάποιον άλλο μαζί σας, στείλτε τον να καλέσει βοήθεια.
Μετά τη διάσωση από πνιγμό, πρέπει να εφαρμοστεί η τεχνητή αναπνοή και τεχνική της επαναφοράς της καρδιακής λειτουργίας το συντομότερο δυνατό έως ότου το σώμα του θύματος ζεσταθεί και αρχίσει να αναπνέει μόνο του.

Επιπλέον μπορεί να χρειαστεί ιατρική παρακολούθηση.

Εάν το θύμα βρίσκεται κοντά σε εξέδρα ή πισίνα, απλώστε και προτείνετε το χέρι ή το πόδι σας, για να το πιάσει και να το τραβήξετε έξω.
Εάν βρίσκεται αρκετά μακρύτερα, προτείνετε ένα ξύλο, κουπί, σωσίβιο, σχοινί, καρέκλα , κλαδί ή άλλο αντικείμενο.
Εάν βρίσκεται μακριά από την ακτή κολυμπήστε και προτείνετε ένα αντικείμενο ώστε το θύμα να πιαστεί απ' αυτό
Αποφύγετε να κολυμπήσετε πλάι στο θύμα, εάν δεν έχετε μελετήσει και εξασκηθεί στην τεχνική σωτηρίας από πνιγμό.
Μπορεί να είναι αναγκαίο να πλησιάσετετο θύμα με βάρκα. Τότε προτείνετε ένα κουπί ή σχοινί και τραβήξτε το μέσα. Εάν είναι δυνατόν το θύμα να κρατηθεί από το πίσω μέρος της βάρκας, καθώς θα κωπηλατείτε προς την ακτή.
Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, τραβήξτε το μέσα με προσοχή.

 

Πνιγμός από ξένο σώμα

 Η κατάσταση αυτή αποτελεί μία από τις ξαφνικές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν καρδιοαναπνευστική ανακοπή στα παιδιά.

 Είναι από τις επείγουσες περιπτώσεις που απαιτούν γνώση ειδικών τεχνικών που πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα.

 Είναι πολύ επείγουσα κατάσταση επειδή η μη δίοδος αέρα προς τους πνεύμονες λόγω της απόφρασης των αεραγωγών από ξένο σώμα προκαλεί γρήγορη και σοβαρή έλλειψη οξυγόνου και αυτή οδηγεί ταχύτατα σε καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

 Οι αρχικοί χειρισμοί για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής είναι η ενθάρρυνση του παιδιού για βήχα, εφόσον υπάρχει.

 Εάν ο βήχας γίνει ασθενής και η δυσκολία στην αναπνοή έντονη (εικόνα ασφυξίας) ενώ εμφανίζεται κυάνωση = μπλε χρώμα προσώπου, τότε χρησιμοποιείται ο χειρισμός Heimlich, όπως βλέπετε πιο κάτω.

Ο ανανήπτης στέκεται πίσω από το θύμα και το αγκαλιάζει με τα χέρια του από τη μέση. Το ένα του χέρι είναι σε σχήμα γροθιάς που την πιάνει με το άλλο χέρι. Η δε γροθιά βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ξιφοειδή απόφυση (το κατώτερο σημείο που ενώνονται οι πλευρές). Σε υατή τη θέση κινεί βίαια τα χέρια του έτσι ώστε η γροθιά να έρχεται προς τα μέσα και πάνω.

Οι κοιλιακές συμπιέσεις πρέπει να ξεχωρίζουν μεταξύ τους και η προς τα πάνω πίεση να ασκείται στη μεσότητα του επιγαστρίου. Ο ανανήπτης συνεχίζει τον χειρισμό Heimlich μέχρι να βγει το ξένο σώμα. Αν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του λόγω ανακοπής τότε κάνετε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

Με διάνοιξη του στόματος με έλξη της γλώσσας μπορεί να βρεθεί το ξένο σώμα.

Η κίνηση αυτή τραβάει τη γλώσσα μακριά από το έδαφος του σώματος και μπορεί μερικώς να ελευθερώσει τους αεραγωγούς. Μετά από αυτό γίνεται διάνοιξη των αεραγωγών και προσπάθεια αερισμού με μια τεχνητή αναπνοή.
Εάν υπάρχει ακόμα απόφραξη, τοποθετείται ξανά το κεφάλι σε θέση διάνοιξης αεραγωγών και ακολουθεί και δεύτερη τεχνητή αναπνοή. Αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα, επαναλαμβάνονται 5 χειρισμοί Heimlich σε ύπτια θέση – ανάσκελα.

Εάν το θύμα εξακολουθεί να βρίσκεται αναίσθητο με εικόνα καρδιοαναπνευστικής ανακοπής, τότε ο ανανήπτης συνεχίζει, εφαρμόζοντας τη βασική καρδιοαναπνευστική ανάνηψη για 10 κύκλους. Στη συνέχεια η σειρά χειρισμών πρέπει να είναι εναλλαγή κοιλιακών συμπιέσεων και καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης.

Ειδικά στα βρέφη, δίνουμε 5 χτυπήματα στην πλάτη με φορά προς το κεφάλι και αφού γυρίσουμε το βρέφος σε ύπτια θέση προς τα κάτω – ανάσκελα, ασκούμε 5 θωρακικές συμπιέσεις τα δύο δάκτυλά μας.

Στη συνέχεια οι χειρισμοί που απαιτούνται ακολουθούν την ίδια σειρά που περιγράφονται και για το μεγαλύτερο παιδί.

Αν το παιδί είναι αναίσθητο, τότε τοποθετούμε την παλάμη μας στο επιγάστριο στη μέση γραμμή, τοποθετείτε πάνω στο πρώτο, ενώ τα δάκτυλα πλέοκονται μεταξύ τους. Σε αυτή τη θέση ασκούνται πιέσεις από κάτω προς τα πάνω. Μετά από μία σειρά 5 τέτοιων συμπιέσεων, το στόμα του παιδιού ανοίγεται και πάλι.

Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι αν οι προσπάθειες αφαίρεσης ξένου σώματος αποτύχουν, τότε αρχίζουμε όπως ξέρουμε, βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

3364

Ρωτατε, σας απανταμε !



Για να ρωτήσετε τη γιατρό, για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε και να στείλετε τη φόρμα που ακολουθεί. Η απάντηση θα σας σταλεί με email.

3 + 19 = ?

Φροντιζουμε για την Υγεια των Παιδιων

Η υγεία των παιδιών, τόσο η σωματική όσο και η ψυχική, είναι καθοριστική για τη φυσιολογική τους εξέλιξη και ανάπτυξη καθώς και για την κοινωνική τους ένταξη.

paidi-ygeia.grTα σύγχρονα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και συνήθειες δεν οδηγούν μόνο σε θετικές, αλλά και σε αρνητικές εξελίξεις που έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία των παιδιών.

Η επιβάρυνση της υγείας των παιδιών εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις στην κοινωνία, διαμορφώνει και μελλοντικές αρνητικές εξελίξεις  στα επιδημιολογικά πρότυπα, καθώς η αύξηση των προβλημάτων υγείας των παιδιών, οδηγεί στην εμφάνιση ή την επίταση των νοσημάτων στους μελλοντικούς ενήλικες, με άμεση επίπτωση στην κατάσταση της υγείας του μελλοντικού πληθυσμού.

"Η υγεία των παιδιών και η σύγχρονη κοινωνία"
Γ. Μάρκοβιτς  Σ.  Μοναστηρίδου

 

Αθηνα

mapΧατζοπούλου 6,  Ν. Φιλοθέη, Αθήνα, ΤΚ: 11 524

phone6944 323639